toată lumea vrea la liceu

Anii de liceu au fost în foarte multe feluri cei mai mișto. Colegi cu care sunt și acum prieten, cu care lucrez, profesori care m-au motivat și mi-au conturat pasiuni, trupa de teatru pe care am găsit-o acolo, în fine, olimpiade, concursuri, nu mai zic, toate lucrurile astea mi-au format caracterul și nu cred că o să mai întâlnesc 4 ani atât de intenși și de decisivi pentru cursul vieții mele cele mărunte.

Cum am făcut să intru la liceu? Am învățat pentru examenul de capacitate (am tras puțin mai tare la matematică, la română și la istorie nu era panică), am avut o notă bună, mi-am făcut o listă cu primele 15 licee la care îmi doream să merg și am fost admis la primul. Colegiul Național Mihai Eminescu, liceu bun, câteva stații de mers cu tramvaiul 32 din Rahova. Era și ăsta un factor, cât de repede și de ușor ajung la liceu. Am știut că am avut noroc; dacă intram la Vianu (nu că aveam medie de Vianu, dar zic și eu, făceam 3 ore dus-întors). Bine, puteam să aleg și Bolintineanu, 10 minute pe jos de-acasă. Pe scurt, am avut de unde-alege, am avut multe opțiuni la dispoziție, multe mofturi și totul s-a aliniat bătând din palme.

Ei bine, legenda spune că există sate în România în care copiii au de ales doar între a merge la un liceu la zeci de kilometri distanță și a își ajuta părinții cu muncile de prin jurul casei sau, iarăși, a își ajuta părinții să câștige mai mult de 500 de lei pe lună și a cheltui ei jumătate din banii ăștia ca să meargă la un liceu la zeci de kilometri depărtare. Sunt decizii ceva mai grele, opțiuni mai puține și mofturi mai mare.
_MG_1658

Am cunoscut câțiva dintre copiii despre care vorbesc. Am mers acolo cu Dani Oțil care îi vizitează deja de câțiva ani buni, îi motivează, îi încurajează, le vorbește despre cât de important este liceul și girează cu imaginea lui pentru unul dintre programele cu un impact real, “Vreau în Clasa a noua”. Programul e adus la noi de World Vision Romania și are deja 8 ediții consecutive. Numai anul acesta, împreună cu KFC, Pizza Hut și Pizza Hut Delivery care s-a alăturat proiectului încă de la început, campania “Vreau în Clasa a noua” a trimis 93 de copii de la sate la liceu. Cum? Știți cutiile alea de la casele din KFC și Pizza Hut? Leu cu leu, în fiecare lună octombrie. Ăsta e răspunsul simplu, dar mai multe detalii sunt aici: http://www.kfc.ro/world-hunger-relief/articol/kfc-pizza-hut-si-pizza-hut-delivery-sunt-si-in-2015-alaturi-de-world-vision-romania-prin-programul-vreau-in-clasa-a-noua

Țin minte cutiile astea de la casă tocmai pentru că au apărut cam când terminam eu liceul, și cum pentru mine ăia patru ani au fost ceva ce nici nu pot să îmi închipui că ar fi putut lipsi, am vrut să îi fac posibili și pentru alți adolescenți. Când am avut ocazia săptămâna trecută să merg să îi cunosc pe copiii care beneficiază de program chiar nu m-am gândit de două ori și mă bucur că m-am dus. Sunt exemple de voință și determinare. Nu arunc cu cuvinte. Copiii ăștia au de mers pe jos la școală, nu mai insist, știm toți situația. Am ajuns acasă la doi dintre ei; Răzvan, de exemplu, nu are apă nici acasă nici în sat, în schimb are un kilometru jumate de noroi până la drumul la care trebuie să ajungă pentru autobuzul care îl duce la școală. L-am întrebat ce materii îi plac, mi-a zis de română, engleză și istorie. Aici ne-am înțeles perfect, dar când i-am văzut caietele și ce scris îngrijit are mi-am dat seama că nu putem să avem chiar totul în comun. Cu siguranță că are multe alte calități la care mă depășește fără să își dea seama de la el din curte. Mă gândesc acum, cu el aș vrea să mă iau la trântă pe piața concurenței, aș fi de câteva ori mai motivat să mă auto-depășesc.

Pe scurt, nu vă trimit să dați iama în KFC și Pizza Hut, nici măcar nu e ăsta singurul program prin care puteți ajuta adolescenții să meargă la liceu, dar cred că este cel mai eficient, am văzut cu ochii mei. Puteți dona burse pentru copiii ăștia, v-am lăsat link-ul mai sus, iar mai jos vă las fotografii din excursia mea prin satele din județul Dolj.
_MG_1632 _MG_1651 _MG_1673 _MG_1688 _MG_1692 _MG_1711 _MG_1718 _MG_1728 _MG_1458 Dani Otil (2) Intalnire Dani Otil - bursierii Vreau in clasa a noua Dolj

Leave a Note

Your email address will not be published.