Plai Festival. Recomand

Anul ăsta, Festivalul Plai face 5 ani pe-un picior si 5 pe celălalt. Da, în toamnă o să fie ediție aniversară de 10 ani.

Trec direct la subiect și vin după aia cu argumente. Organizatorii festivalului au pus zilele astea în vânzare abonamente cu preț redus – 50 de lei pentru toate cele 3 zile. Le puteți găsi în perioada 30 ianuarie – 21 aprilie 2015 pe site-ul Eventim şi în reţeaua de distribuţie formată din magazinele Germanos, Orange, Vodafone şi din librăriile Cărtureşti. Detalii relevante: http://www.plai.ro/din-ograda/abonamente-cu-pret-redus-pentru-plai-festival-2015.html

Și acum, argumentele mele personale sub forma experienței mele de la fetsival, experiență care începe la prima ediție și mai continuă abia la editția de anul trecut. Primul argument: îmi pare rău că am pierdut 7 ediții. Le simt lipsa.

La prima ediție l-am ascultat pe Al di Meola într-un set-up pe care mi-l amintesc ca pe o secvență dintr-un film cu atmosferă foarte bună. Iarbă verde, mulți copaci și lumini calde, spațiu aerisit, sărbătoare; oameni dintre cei mai faini, liberi și fericiți. N-am avut niciun motiv serios să ratez edițiile următoare. Că e în Timișoara și e departe, că îmi aminteam de festival prea din scurt…dacă stau să mă gândesc, nici măcar nu găsesc motive și dacă le găsesc sunt oricum superficiale.

Salt în timp, septembrie 2014. Ajung în cea de-a doua seară de festival. Plouă și asta se traduce și prin hainele ude de pe mine. Voluntarii (care se confundă cu organizatorii și invers) îmi dau un tricou galben cu Plai și mă conduc spre scena mare unde Light in Babylon țintuiseră publicul sub ploaie. M-am întâlnit cu prieteni vechi și am cunoscut prieteni noi. Am trecut pe la scena mică unde se juca Zic Zac, un spectacol de coregrafie de Andrea Gavriliu sprijinită de Ștefan Lupu. Seara mi-am continuat-o pe niște paleți ascultând muzică din Capul Verde, cântată de Tito Paris.

A doua zi m-am mobilizat și am ajuns suficient de devreme cât să prind foiala de la Muzeul Satului Bănățean. Multe ateliere, proiecții de film aduse de Filmul de piatră și spectacole. Nu am simțit de loc cum au trecut ore bune și concertul celor de la Carminho s-a terminat lăsând loc celor de la Subcarpați + Orchestra Filarmonică Timișoara + invitați. Deschid o paranteză scurtă – nu înțelesesem niciodată ce e cu extazul pentru Subcarpați – închid paranteza – până la concertul ăsta la care subcarpații au aruncat cu sete energie către publicul care cânta cu ei, în ploaie. Nu pot să descriu cum și cât de sus sărea publicul pe “Să plouă”.

După concert am mai rămas cu oamenii faini de la Scârț și cu alți prieteni vechi. Nu știu alt loc ca Muzeul Satului Bănățean și știu că unul dintre motivele pentru care spațiul ăsta trăiește și se simte atât de bine e Festivalul Plai, care are grijă de gazda lui.

O să vă arăt câte ceva din ce am văzut. E foarte puțin. Vă recomand să veniți să vedeți și să simțiți voi restul.

 

plai ziua 3 (299 of 320) plai ziua 3 (280 of 320) plai ziua 3 (244 of 320) plai ziua 3 (241 of 320) plai ziua 3 (233 of 320)plai ziua 3 (66 of 320) plai ziua 3 (55 of 320) plai 13 sept resize (57 of 87) plai 13 sept resize (46 of 87) plai 13 sept resize (44 of 87) plai 13 sept resize (33 of 87) plai 13 sept resize (8 of 87) plai 13 sept resize (3 of 87)_MG_9926 _MG_9903 _MG_9893 _MG_9844_MG_9737 _MG_9610 _MG_9403 _MG_9392

 

 

Leave a Note

Your email address will not be published.