More than Naked

More than Naked

Primul rând pe mijloc, asta cer de obicei când merg să fotografiez spectacole. La More than Naked a fost puțin mai greu pentru că m-am trezit destul de târziu și pentru că a fost bătaie mare. Nu pentru că a scris WowBiz << EXCLUSIV! Scandal uriaș la Teatrul Național. Cornel Patrichi desființează spectacolul în care dansatorii apar goi pușcă! “Când se bălăngăne chestia din față nu poți fi grațios”>>.

A fost bătaie pe bilete pentru că avem destul public în București care să priceapă că 20 de trupuri goale pe o scenă pot demonstra mai mult decât “imagini șocante”.

IMG_0145

Bun, mi-am ocupat locul, mi-am pregătit aparatul foto și mi-am luat puțin timp să înțeleg ce se întâmplă pe scenă. Bărbați și femei, penisuri, sâni și păr. Păi am mai văzut asta, penisuri în număr mai mic, sâni mai mulți, păr mai puțin, ia să echilibrez balanța cu ocazia asta, zic. În foarte scurt timp mi-am dat seama că nu de asta i-a adunat coregrafa pe dansatorii ăștia pe scenă. Lipsa desăvârșită a hainelor a avut pentru mine fix efectul contrar așteptărilor și așa a ajuns creierul meu să anuleze ideea de apartenență la unul dintre cele două sexe. Vedeam deci oameni care relaționau strict prin gest și mișcare, iar egalitatea era unul dintre cele mai evidente lucruri care se întâmplau pe scenă.

Cheia prin care am privit și am fotografiat spectacolul a fost curiozitatea și cred că ăsta a fost și unul dintre principalele ingrediente cu care au lucrat performerii. Cum se simte mușchiul neîncordat al partenerului meu? Cum sună două corpuri când se izbesc frontal? Cât putem să tragem de corpul altcuiva. Cât de mult vrea publicul să vadă? Eu mă întreb cum au arătat primele întâlniri dintre oameni, câtă curiozitate a existat acolo, cum s-a stabilit statutul de forță și cât de important a fost rolul pe care l-a jucat corpul cu toată suprafața lui care este, toată, plină de capacitatea de a cunoaște.

Spectacolul nu își propune nicio clipă să șocheze, ci să exploreze. Publicul poate, dacă vrea, să facă același lucru. Mi-am dat seama că în oglindă, oricât m-aș chinui, nu pot să mă văd pe toate părțile. Am avut ocazia să fac asta acum, într-un context de o intimitate hiper umană.

Spectacolul More than Naked, creat de coregrafa Doris Uhlich, e o coproducţie austriacă semnată de ImPulsTanz & insert (Theaterverein). La noi, s-a jucat (în premieră) cu ocazia decernării premiilor Centrului Național al Dansului. Performeri: Eyal Bromberg, Zinzi Buchanan, Neil Callaghan, Mihaela Alexandra Dancs, Andreea Maria David, Lucia Di Pietro, Ewa Dziarnowska, Stefanie Eisl-Wechselberger, Aleksandar Georgiev, Katharina Hölzl, Ofelia Jarl Otega, Costas Kekis, Petros Konnaris, Lilach Livne, Milan Loviska, Aloun Marchal, Raul Marquez-Gaitan, Andrius Mulokas, Katarzyna Szugajew, Doris Uhlich.

O să mai adaug doar un lucru, ca un mesaj pentru cei care l-au citat pe domnul Cornel Patrichi. Dacă m-aș apuca să performez pe scenă, nu văd cum altfel aș face-o decât gol. Găsesc nuditatea mai naturală și mai grațioasă decât orice cârpă. Poze:

IMG_0862 IMG_0820 IMG_0794 IMG_0792 IMG_0770 IMG_0760 IMG_0629 IMG_0493 IMG_0252 IMG_0245

Leave a Note

Your email address will not be published.