ANTISOCIAL. spectacolul

Sunt foarte fericit zilele astea datorită Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Când văd câte un spectacol bun, pur și simplu mă bucur. Când văd spectacole bune și foarte bune pe bandă rulantă sunt împlinit direct.

Ce vreau să spun e că am revăzut azi spectacolul ANTISOCIAL. Regia și dramaturgia Bogdan Georgescu, actorii: Cristina Blaga, Paul Bondane, Anton Balint, Călin Mihail Roajdă, Alexandra Șerban, Cristian Timbuș, Maria Tomoiagă, masteranzi de la Sibiu. E un spectacol care face cât 3 sau 5 sau mai multe, pentru că îndeplinește mult mai multe scopuri, cel puțin atâtea câte își propune. Poate țineți minte un scandal de pe la începutul anului. Ingredientele erau un liceu de prestigiu din Cluj, un mare grup de elevi de-acolo, profesorii lor, facebook-ul și presa. Elevii făcuseră un grup privat pe facebook în care vărsau fotografii și măscări în care apăreau profesorii. Un mare succes în rândul membrilor grupului. La un momentdat un profesor a ajuns în acest grup, iar conținutul grupului a ajuns rapid în public (în presă). Mai pe scurt: http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/replica-elevului-cluj-dat-afara-postari-porno-facebook-despre-profesori-liceul-Sincai-auschwitz-Scolar-contineau-mesajele-liceenilor-1_54f0740f448e03c0fd0b002b/index.html

Bogdan Georgescu se pregătea atunci să înceapă să lucreze cu masteranzii de la actorie de la Sibiu. S-a nimerit povestea asta și probabil că nu putea găsi un subiect mai bun. Textul a fost scris pe măsură ce înaintau în repetiții. Actorii improvizau zeci de minute, iar Bogdan se prezent în fiecare zi cu transcrieri noi. Hai să le zicem tehnici de artă activă. Cei 7 actori se aleg până la urmă cu căte 3 personaje. Fiecare dintre ei este un elev, un profesor și un părinte și niciunul nu părăsește scena. Până la sfârșitul spectacolului descoperi o poveste privită din 3 perspective și ai suficient material cât să te așezi pe gânduri și să te pui să tragi niște concluzii. Nivelul 2 este să îți și vină să faci ceva. Nivelul 3 este să și faci ceva. Azi la Sibiu au fost în public oameni care mi-au lăsat impresia că ajung și la nivelul 3, iar asta e foarte plăcut. Defapt publicul a fost în seara asta al doisprezecelea jucător, sau în cazul de față al optulea actor, cu reacții imediate și generoase.

Dincolo de lucrurile bune de la suprafață (actori excelenți, ritm menținut sus de tot, mult umor, curățenie), spectacolul deține ceva ce văd mai rar la teatru, și anume intenția de a provoca dialog. Intenția este declarată și fără îndoială, se împlinește. Sunt foarte fericit pentru faptul că o să revăd spectacolul la Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, cândva la începutul lui august, iar începând din toamnă, se pare, spectacolul va pleca într-un turneu prin țară, fiecare reprezentație fiind uramtă de o discuție cu echipa și cu Vlad Tăușance.

Nu vreau să mă mai lungesc. Vreau doar să mai spun că în timpul spectacolului m-am bucurat enorm conștientizând ce performanță se petrece în fața mea. Bucuria s-a instalat bine, m-am detașat cumva de context (sală, public) și am avut minute întregi de sentiment de maximă luciditate. Doar actori care spun ceva, care sunt adevărați și totul ajunge și mă lovește din plin.

Mai jos, imagini

antisocial_adi bulboaa-5875 antisocial_adi bulboaa-5923 antisocial_adi bulboaa-5930 antisocial_adi bulboaa-5951 antisocial_adi bulboaa-5955 antisocial_adi bulboaa-5961 antisocial_adi bulboaa-5965 antisocial_adi bulboaa-5980 antisocial_adi bulboaa-6000

 

Leave a Note

Your email address will not be published.